Sesamacademie Nieuwsbrief
Bekijk in de browser
logo Sesam

SESAM Nieuwsflits

September 2017
Jaarverslag SESAM academie 2016

Jaarverslag SESAM academie 2016

SESAM academie heeft in 2016 door de inzet en activiteiten van SESAM adviseurs ondersteuning en advies op maat gegeven aan vrijwilligersorganisaties in alle sectoren: van sportvereniging tot zangkoor, van museum tot kringloopwinkel, van patiëntenverenigingen tot vogelopvang.
Tientallen vrijwilligersorganisaties in Nederland zijn in 2016 ondersteund bij het maken van stappen in hun verdere ontwikkeling: ontwikkeling van beleid, maken van strategische keuzes, begeleiden van veranderingsprocessen, fusies, opzetten van een gezond financieel beheer, ontwikkelen van vrijwilligersbeleid, zoeken en vinden van financiële middelen en sponsoring en niet in de laatste plaats het werven en behouden van vrijwilligers.
In 2016 zijn twee nieuwe vormen van dienstverlening aangeboden: het vervullen van interim bestuursopdrachten en het ondersteunen van burgerinitiatieven. 
Lees er alles over in ons jaarverslag.
  
We Doen Het Zelf Wel Festival!

We Doen Het Zelf Wel Festival!

Op zaterdag 22 maart werd in de Rijtuigenloods in Amersfoort het eerste landelijke ‘We doen het zelf wel’ festival gehouden, met ruim 1000 deelnemers van bewoners- en burgerinitiatieven in Nederland. Naast diverse sprekers, workshops en lokale helden was er ook de mogelijkheid voor pitch & advies.
Burgerinitiatieven - een ontwikkeling

Burgerinitiatieven - een ontwikkeling

Burgers hebben steeds meer behoefte de zaken in eigen hand te nemen. Zij nemen het initiatief om aan de slag te gaan met maatschappelijke vraagstukken en willen niet langer aan de kant blijven staan. Daar komt bij dat de overheid aan de burger vraagt om meer verantwoordelijkheid te nemen voor ontwikkelingen in de samenleving.
De afgelopen jaren zijn op die manier vele burgerinitiatieven ontstaan. SESAM academie ondersteunt daarbij. 
Op de foto:  Burgerinitiatief De Groene Apotheek Leeuwarden, die met ondersteuning van een SESAM adviseur de omslag maakte van initiatief naar organisatie.
Wijkonderneming in opkomst

Wijkonderneming in opkomst

Uit de adviespraktijk: een buurtgebouw is eigendom van de Gemeente, de gebruikers komen uit de wijk en zijn zelf verantwoordelijk voor horeca, en activiteiten. Alle werkzaamheden worden gedaan door vrijwilligers. 
De ontwikkeling van de wijkonderneming is in opkomst: de overheid trekt zich terug, voorzieningen verdwijnen. Burgers steken de handen uit de mouwen en zetten zich in om het tij te keren en bij te dragen aan de leefbaarheid van de wijk.
'Mensen die vrijwilligerswerk doen zijn gezonder'

'Mensen die vrijwilligerswerk doen zijn gezonder'

Mensen die vrijwilligerswerk doen, zouden gezonder zijn dan mensen die zich niet belangeloos voor anderen inzetten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent dat in maart 2017 is gepubliceerd.
Regelhulp Vrijwilligersvergoeding Belastingdienst

Regelhulp Vrijwilligersvergoeding Belastingdienst

De regeling Vrijwilligersvergoeding zorgt bij veel vrijwilligers en organisaties voor hoofdbrekens. Mag een vrijwilliger een vergoeding ontvangen en hoeveel mag dat zijn? Wat moet de vrijwilliger of de organisatie doen wanneer een vrijwilliger te veel ontvangen heeft? De Belastingdienst heeft op haar site een regelhulp geplaatst die organisaties en vrijwilligers kunnen gebruiken om antwoorden te krijgen op de vragen over de vrijwilligersvergoeding. 

 
Vrijwilligerswerk voor vluchtelingen: 10 tips

Vrijwilligerswerk voor vluchtelingen: 10 tips

Meer vluchtelingen in de Nederlandse asielopvang moeten zo snel mogelijk na aankomst in Nederland vrijwilligerswerk gaan doen. Daarmee leren ze de taal en leren ze de samenleving kennen.  Kennisinstituut Movisie geeft 10 tips.
 
Minder gedoe voor vrijwilligers!

Minder gedoe voor vrijwilligers!

Zorgen dat vrijwilligers leuker, makkelijker en beter hun werk kunnen doen. Dat klinkt toch als muziek in de oren! Minder regelgeving, minder procedures.
Vereniging NOV heeft een digitale vrijwilligerskrant uitgebracht die alle informatie bundelt.
Zie: https://www.nov.nl/actueel/nieuws/publicatie-minder-gedoe-voor-vrijwilligers

Mogen vrijwilligers betaalde krachten vervangen?

NOV stelt zich op het standpunt dat dat alleen mogelijk is onder bepaalde voorwaarden.
Zo kan het alleen als het écht vrijwilligerswerk is en de organisatie zorgt voor een goed vrijwilligersbeleid. Zie: https://www.nov.nl/standpunten/vrijwilligers-betaalde-krachten
 

Lobbyen? Gewoon doen!

De Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 lijken nog heel ver weg. Maar NOV doet nu alvast een oproep om te lobbyen. Laten we met ons allen, met heel veel plezier, het vrijwilligerswerk op de kaart zetten. Wat betekenen jullie vrijwilligers voor de maatschappij? En waarom verdienen ze een plek in partijprogramma's en ook in het collegeakkoord?
Zie: www.nov.nl/kwaliteit-en-diensten/lobbytoolkit-gr2018   

 

Facebook

LinkedIn

Twitter

logo Sesam
Afmelden voor mailings
7321 CD Apeldoorn | Deventerstraat 130 c | 055 360 29 16 | info@sesamacademie.nl