Sesamacademie Nieuwsbrief
Bekijk in de browser
logo Sesam

SESAM Nieuwsflits

Februari 2019
15  jaar SESAM academie

15 jaar SESAM academie

We kijken terug maar óók vooruit!
15 jaar geleden waren stichting en verenigingen de opdrachtgevers, grote landelijke vrijwilligersorganisaties en koepelorganisaties maar ook de kleinere lokale verenigingen. De maatschappelijke ontwikkelingen in de afgelopen 15 jaar hebben een grote invloed op het vrijwilligerswerk.

Uit de adviespraktijk

Uit de adviespraktijk

Een seniorenkoor kampt met een teruglopend ledental en vraagt advies en ondersteuning bij een wervingscampagne. Tijdens intake bleek dat niet het aantal leden het primaire probleem is maar dat het koor een financieel probleem heeft.  Gestart werd met een SWOT analyse.

SESAM adviseurs in opleiding

SESAM adviseurs in opleiding

Ieder jaar melden zich mensen die adviseur willen worden bij SESAM academie! Daar zijn wij blij mee. Daarmee houden we ons adviseursbestand op peil en zorgen we ook voor vernieuwing binnen onze organisatie. 

Dag van de Vrijwilliger

Dag van de Vrijwilliger

Ieder jaar, op 7 december, vindt de Nationale Vrijwilligersdag plaats. Een uitgelezen kans voor vrijwilligersorganisaties om vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. 
Deze dag is ingesteld om aandacht te vragen voor al die vrijwilligers, mantelzorgers en andere actieve burgers die zich onbetaald inzetten voor andere mensen of goede doelen.
Zet uw vrijwilligers in het zonnetje!

Vrijwilligersvergoeding omhoog

Vrijwilligersvergoeding omhoog

Vanaf 1 januari 2019 gaan de maxima van de vrijwilligersvergoeding omhoog van 150 naar 170 Euro per maand en 1500 naar 1700 Euro per jaar.
De vrijwilligersvergoeding is een onbelaste onkostenvergoeding die vrijwilligers kunnen ontvangen wanneer zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zolang de ontvangen vergoedingen de maximale normbedragen niet overschrijden, hoeven de vrijwilligers de vergoedingen niet aan de Belastingdienst door te geven. 

Lees meer.

 

NLDoet 2019

NLDoet 2019

Het Oranje Fonds organiseert op 15 en 16 maart 2019, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. 
Heeft jullie organisatie een leuke klus? Moet het buurtcentrum nodig opgeknapt worden, is de locatie van de Voedselbank aan een sopje toe, wil je een verwendagje voor alle ouderen in het verzorgingshuis of heb je een andere leuke klus? Meld deze dan vanaf 1 november 2018 en doe mee!

'Meer dan Handen'

'Meer dan Handen'

De inschrijving voor de ‘Meer dan handen’ vrijwilligersprijzen is geopend. Met deze prijzen zet het ministerie van VWS inspirerende voorbeelden in het zonnetje én spreekt ze haar waardering uit voor de vrijwilligers die zoveel mogelijk maken. 
Gemeenten kunnen lokale vrijwilligersorganisaties, -initiatieven en -projecten uit hun gemeente voordragen die in hun ogen het verschil maken voor de gemeente. Landelijke organisaties kunnen zichzelf aanmelden. In deze categorie zoekt de jury organisaties die hart hebben voor hun vrijwilligers. De hoofdprijs is 5000,-. Inschrijven kan t/m 14 december via www.vrijwilligersprijzen.nl.

Lees meer.

 

Gratis VOG

Gratis VOG

Nieuwe regeling gratis VOG
De overheid heeft besloten per 1 november jl. de digitale VOG gratis te verstrekken aan vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen in een afhankelijkheidssituatie.
Onderzoek heeft aangetoond dat het vragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan vrijwilligers bijdraagt aan de veiligheid binnen een vrijwilligersorganisatie.
Om gebruik te maken van de nieuwe regeling moet een organisatie aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de organisatie een actief en gedegen preventie- en integriteitsbeleid hebben en moeten de vrijwilligers met kwetsbare mensen werken.
www.gratisvog.nl: informatie over de voorwaarden en het aanvragen van de gratis VOG www.inveiligehanden.nl: informatie over het opstellen van preventie- en integriteitsbeleid

Basisboek Vrijwilligersmanagement

Basisboek Vrijwilligersmanagement

Dit basisboek is het standaardwerk in Nederland voor de professional die met vrijwilligers werkt. Ook bij diverse opleidingen is het basisboek in gebruik. In 2018 verscheen de geheel herziene vierde editie.
Lees meer.

 


Facebook

LinkedIn

Twitter

logo Sesam
Afmelden voor mailings
7321 CD Apeldoorn | Deventerstraat 130 c | 055 360 29 16 | info@sesamacademie.nl